Kitchari - en indisk yogigryta + lite kisse!
Skriven Av den | under Recept


Häromdagen googlade jag runt lite på bra och renande mat för kroppen och recept på Kitchari dök upp.Hade aldrig hört talas om det förut, men det ska vara renande, stabilisera magen, bra för matstältningen och ha högt protein- och näringsinnehåll. Detta var en snabbvariant med linser, annars kan man även använda mungbönor. Detta recept kommer från "Ayurvedisk vegetarisk kokbok" och jag tog lite vad jag hade hemma:)

4 portioner


3 dl linser, röda eller gula (jag tog gröna OBS! lite längre koktid)
3 dl ris, helst basmati
3 dl hackade grönsaker, t ex paprika, morötter, lök, tomat och blomkål
12 dl vatten
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
3 msk smör (om du vill steka kryddorna – det ger mer smak åt rätten)

Häll ris, linser, hackade grönsaker och vatten i en stor kastrull tillsammans med kryddorna och låt koka tills allt är mjukt, cirka 20 minuter. För att ge mer smak till grytan, kan man steka alla kryddor först, förutom salt och gurkmeja som ska i direkt i grytan. Blanda sen i övriga kryddor. Det var gott och välgörande och även Iman tyckte om det. Kors i taket!! Med tanke på min trötthet, förkylning och struliga mage de senaste veckorna, så är allt värt att prova! Många käkar detta över en helg eller till och med 10 dagar, som en reningskur.


Sen flörtade jag med fina, ståtliga kissemissen. Haha! Han gillar att inta pose framför kameran och lite lek fick det med bli.Och sen en väldigt fin kvällshimmel!


Jag kände att jag var tvungen att komma ut på stan, trots tröttheten, för att inte bara ligga och tycka synd om mig själv på soffan, så jag åkte till Slussen och favvobutiken Monki, åt sen supergod glutenfri galetten på ett riktigt mysigt creperi, bort från hetsen. Låg på en tvärgatan till Götgatan. Mysigt!

Nu håller vi bara kväll. Iman har haft att göra vid datorn idag och det är skönt att vi kan göra våra egna saker när vi känner för det och sen umgås när vi känner för det. Men nu vill jag koppla bort mig lite från datorn, så önskar er en go kväll.

Kram
 


[kommentera]